Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Zveme na výstavu kreslených vtipů o světě nevidomých "VIDENIE NEVIDENIA – I VIDENIA"

SONS DUNSONS ČR, z.s. Oblastní odbočka Olomouc ve spolupráci s Regionálním centrem Olomouc Vás v rámci 24. ročníku festivalu Dny umění nevidomých na Moravě srdečně zve na výstavu kreslených vtipů o životě nevidomých VIDENIE NEVIDENIA – I VIDENIA aneb HUMOR POSLEPU v prostorách Regionálního centra Olomouc, Jeremenkova 40b před kavárnou v přízemí. Výstava se koná ve dnech 2. až 28. července 2018. Výstava představuje humor o lidech, kterým zrak úplně či částečně chybí, ale i o zraku jako takovém. Že zrakově postižení dokáží brát svůj handicap s humorem, toho důkazem je i tato výstava.

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska připravila mezinárodní soutěž kreslených vtipů o světě nevidomých s názvem VIDENIE NEVIDENIA – I VIDENIA. Do soutěže bylo přihlášeno několik set námětů. Díla, která máte možnost si prohlédnout ať už zrakem nebo hmatem na výstavě, pochází z 1. ročníku této soutěže.

Uspořádal ji pan Josef Zbranek, ředitel SINA Nitra, n. o. (Strediska integračných aktivít pre zrakovo a viacnásobne postihnutých občanov) a jejím zadáním byl kreslený humor na téma zrakového postižení. Soutěže se zúčastnilo 99 autorů z 32 zemí světa. Z několika set došlých námětů jich bylo vybráno cca 160. Z nich byly 25 dále vybraným vtipům Slovenskou knihovnou v Levoči zhotoveny reliéfní plastové kontury. Každý z těchto 25 vtipů má popisek ve zvětšeném černotisku a Braillově písmu. Celý soubor je vystavován ve formátu A4. Vtipy s popisky jsou uchyceny na plastovém podkladě v rozměru A3 (na šířku nebo na výšku).

Výstava probíhá v rámci festivalu DUN ve velkých městech Moravy. Je vtipným doplňkem pohledu veřejnosti na život těžce zrakově postižených spoluobčanů.