Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

26. ročník festivalu Dny umění nevidomých na Moravě se uskuteční! Zveme Vás na výstavu slabozraké malířky Zlaty Zumrové

DUN ZumrováSjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky, z. s., Oblastní odbočka Olomouc Vás srdečně zve na výstavu slabozraké malířky Zlaty Zumrové, která se uskuteční v Knihovně města Olomouce, pobočce Brněnská od 2. července do 31 srpna 2020. Neformální setkání s autorkou proběhne dne 9. července od 14 hodin tamtéž. Vstup na výstavu je zdarma. Dny umění nevidomých na Moravě – festival zrakově postižených umělců a souborů, jejichž jsou nevidomí a slabozrací rozhodujícími činiteli, pořádá každoročně Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR, z. s. již od roku 1995 v období jara a léta ve vybraných městech především střední, severní a východní Moravy. Cílem festivalu je představit nejširší veřejnosti nadané zrakově postižené umělce a přesvědčit ji tak o tom, že nevidomý člověk má pouze ztížené zrakové možnosti, ale jinak je zcela schopen být nedílnou součástí společnosti.

Kdo je Zlata Zumrová (*1951)

„Aby vznikl dobrý obraz, potřebuji určitý vnitřní stav a touhu vyjádřit to, co cítím.“

Pochází z Brna, dětství strávila na Vysočině, již od útlého věku se věnuje výtvarné tvorbě. Jejími učiteli byli akademický malíř Robert Hliněnský, Petr Skácel a profesor Jiří Šindler.

Autorčina zraková vada „putující pigmentóza“ se od dětství zhoršovala, nyní má pouze koncentrické vidění. Kvůli těmto problémům se od mládí věnuje józe, kterou již téměř 20 let jako instruktorka předává zrakově postiženým v Brně, kde také žije.

 

Jantra a její smysl

Jantra je geometricky řešený útvar, který v mnoha rysech připomíná mandalu. Hlavní rozdíl je ve způsobu použití. Na rozdíl od mandaly
je jantra určená k opakovanému používání například jako prostředek k léčení, harmonizaci organismu, k určitému druhu meditací apod. Všechny jantry mají stejné základní schéma: ohrazení neboli „stěny“, tvary uvnitř těchto stěn se mění podle účelu jantry. Obsahem některých jsou univerzální témata: posvátná slabika ÓM, energie čaker, podstata a projevy živlů – ohně, vody, vzduchu, země a vztahy mezi nimi. Jinou skupinu tvoří jantry s lunární tématikou, další jsou jantry – bytosti.